De Franse gezondheidszorg: Hoe het werkt en wat het kost

Edwin

Updated on:

De Franse gezondheidszorg: Hoe het werkt en wat het kost, is een onderwerp dat veel mensen interesseert, vooral degenen die overwegen om naar Frankrijk te verhuizen of er al wonen. Het Franse gezondheidszorgsysteem wordt wereldwijd erkend als een van de beste, maar het kan ook complex en verwarrend zijn voor degenen die er niet bekend mee zijn. In dit artikel zullen we de werking van de Franse gezondheidszorg, de kosten en de financiering ervan in detail bespreken.

Overzicht van de Franse gezondheidszorg

Frankrijk heeft een universeel gezondheidszorgsysteem dat bekend staat als ‘Sécurité Sociale’. Het werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog en is bedoeld om alle inwoners van Frankrijk toegang te geven tot gezondheidszorg, ongeacht hun financiële situatie. Het systeem wordt gefinancierd door bijdragen van werkgevers, werknemers en de overheid.

De Franse gezondheidszorg is een mix van openbare en private diensten. Openbare ziekenhuizen worden gefinancierd door de staat en bieden gratis zorg aan patiënten. Private klinieken en ziekenhuizen bieden ook diensten aan, maar deze kunnen kosten met zich meebrengen voor de patiënt.

Hoe het werkt

Alle inwoners van Frankrijk, inclusief expats die legaal in het land wonen, hebben recht op gezondheidszorg. Om toegang te krijgen tot de gezondheidszorg, moeten mensen zich inschrijven bij de ‘Caisse Primaire d’Assurance Maladie’ (CPAM), het lokale gezondheidszorgbureau. Zodra ze zijn ingeschreven, ontvangen ze een ‘Carte Vitale’, een groene kaart die hun recht op gezondheidszorg bevestigt.

Wanneer mensen medische zorg nodig hebben, kunnen ze een arts of specialist bezoeken. Na het bezoek betalen ze de arts direct en worden ze later gedeeltelijk terugbetaald door de Sécurité Sociale. De hoeveelheid die wordt terugbetaald, varieert afhankelijk van de behandeling en de arts, maar het is meestal ongeveer 70% van de kosten.

Veel mensen in Frankrijk hebben ook een aanvullende ziektekostenverzekering, bekend als ‘mutuelle’, die de resterende kosten dekt die niet door de Sécurité Sociale worden vergoed. Deze verzekeringen worden aangeboden door private bedrijven en de kosten variëren afhankelijk van het niveau van dekking.

Wat het kost

De kosten van de Franse gezondheidszorg zijn relatief laag in vergelijking met veel andere ontwikkelde landen. Dit komt grotendeels door de sterke regulering van de prijzen door de overheid. Bijvoorbeeld, een bezoek aan een huisarts kost ongeveer €25, terwijl een specialist ongeveer €50 in rekening brengt.

De kosten van medicijnen zijn ook gereguleerd en zijn vaak veel lager dan in andere landen. De meeste medicijnen worden gedeeltelijk of volledig vergoed door de Sécurité Sociale.

Hoewel de kosten van de gezondheidszorg in Frankrijk relatief laag zijn, kunnen de kosten van een aanvullende ziektekostenverzekering aanzienlijk zijn. De kosten van deze verzekeringen variëren sterk, maar gemiddeld betalen mensen ongeveer €50 per maand.

Financiering van de Franse gezondheidszorg

De Franse gezondheidszorg wordt gefinancierd door een combinatie van bijdragen van werkgevers, werknemers en de overheid. Werkgevers betalen ongeveer 13% van het brutoloon van een werknemer aan de Sécurité Sociale, terwijl werknemers ongeveer 0,75% van hun loon bijdragen.

De overheid financiert ook een groot deel van de gezondheidszorg door middel van belastingen. Dit omvat zowel algemene belastingen als specifieke belastingen op zaken als alcohol en tabak.

In totaal bedragen de uitgaven voor gezondheidszorg in Frankrijk ongeveer 11% van het bruto binnenlands product (BBP), wat hoger is dan het gemiddelde van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Conclusie

De Franse gezondheidszorg: Hoe het werkt en wat het kost, is een complex onderwerp, maar het is duidelijk dat het systeem is ontworpen om toegankelijke en betaalbare zorg te bieden aan alle inwoners van Frankrijk. Hoewel er kosten zijn verbonden aan sommige diensten en aanvullende verzekeringen, zijn deze over het algemeen lager dan in veel andere landen. Bovendien zorgt de financiering door werkgevers, werknemers en de overheid ervoor dat het systeem duurzaam en robuust is.

Foto van auteur
Gefascineerd door Frankrijk. Van jongs af aan was Edwin betoverd door de schoonheid en de rijke cultuur van Frankrijk. Zijn dromen brachten hem uiteindelijk naar zijn geliefde vakantieland, waar hij nu woont en het land verkent dat zijn hart altijd heeft gestolen. Met een passie die grenzeloos is, schrijft Edwin nu over de charme van Frankrijk, de verrukkelijke gerechten en de prachtige landschappen. Zijn woorden brengen de ziel van dit betoverende land tot leven voor lezers overal ter wereld.