De kosten en vergoedingen van tandzorg in Frankrijk

Edwin

Updated on:

De kosten en vergoedingen van tandzorg in Frankrijk kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de specifieke behandeling en de zorgverzekering van de patiënt. In dit artikel zullen we een uitgebreid overzicht geven van de kosten van verschillende tandheelkundige procedures, de vergoedingen die door de Franse gezondheidszorg en verzekeringen worden aangeboden, en hoe deze vergelijken met andere landen.

De kosten van tandheelkundige behandelingen in Frankrijk

De kosten van tandheelkundige behandelingen in Frankrijk kunnen sterk variëren, afhankelijk van de complexiteit van de procedure en de locatie van de tandartspraktijk. Hieronder volgt een overzicht van de gemiddelde kosten voor enkele veelvoorkomende procedures:

 • Consultatie: tussen de €23 en €28
 • Tandvulling: tussen de €19 en €67
 • Tandextractie: tussen de €33 en €85
 • Wortelkanaalbehandeling: tussen de €80 en €144
 • Tandkroon: tussen de €500 en €800
 • Tandbrug: tussen de €700 en €1.200
 • Tandimplantaat: tussen de €1.000 en €2.500

Het is belangrijk op te merken dat deze prijzen slechts gemiddelden zijn en dat de werkelijke kosten hoger of lager kunnen zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Vergoedingen door de Franse gezondheidszorg

In Frankrijk wordt de gezondheidszorg grotendeels gefinancierd door de overheid via de Sécurité Sociale. Dit systeem dekt een deel van de kosten van tandheelkundige zorg, maar niet alles. De vergoedingen variëren afhankelijk van de specifieke behandeling:

 • Consultatie: 70% van de kosten
 • Tandvulling: 70% van de kosten
 • Tandextractie: 70% van de kosten
 • Wortelkanaalbehandeling: 70% van de kosten
 • Tandkroon: 70% van een vast tarief, niet noodzakelijkerwijs de werkelijke kosten
 • Tandbrug: 70% van een vast tarief, niet noodzakelijkerwijs de werkelijke kosten
 • Tandimplantaat: niet gedekt

Deze vergoedingen zijn gebaseerd op een officieel tarief dat door de overheid is vastgesteld, het zogenaamde ‘tarif de convention’. Voor sommige behandelingen, zoals kronen en bruggen, dekt de vergoeding echter niet noodzakelijkerwijs de volledige kosten van de behandeling.

Aanvullende verzekering

Veel Fransen kiezen ervoor om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, een ‘mutuelle’, om de kosten te dekken die niet door de Sécurité Sociale worden vergoed. Deze verzekeringen variëren sterk in prijs en dekking, maar kunnen een waardevolle aanvulling zijn, vooral voor duurdere behandelingen zoals implantaten.

Vergelijking met andere landen

De kosten van tandzorg in Frankrijk liggen over het algemeen lager dan in veel andere ontwikkelde landen. Volgens een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn de kosten van tandheelkundige zorg in Frankrijk ongeveer 20% lager dan het OESO-gemiddelde. De vergoedingen door de overheid zijn ook relatief genereus, hoewel ze niet alle kosten dekken.

Conclusie

De kosten en vergoedingen van tandzorg in Frankrijk kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de specifieke behandeling en de zorgverzekering van de patiënt. Hoewel de kosten over het algemeen lager zijn dan in veel andere landen, kunnen ze nog steeds aanzienlijk zijn, vooral voor complexere procedures. Het is daarom belangrijk om goed te begrijpen wat de kosten zijn en hoeveel er wordt vergoed voordat u een behandeling ondergaat.

Foto van auteur
Gefascineerd door Frankrijk. Van jongs af aan was Edwin betoverd door de schoonheid en de rijke cultuur van Frankrijk. Zijn dromen brachten hem uiteindelijk naar zijn geliefde vakantieland, waar hij nu woont en het land verkent dat zijn hart altijd heeft gestolen. Met een passie die grenzeloos is, schrijft Edwin nu over de charme van Frankrijk, de verrukkelijke gerechten en de prachtige landschappen. Zijn woorden brengen de ziel van dit betoverende land tot leven voor lezers overal ter wereld.