De ondergrondse wereld van de Parijse catacomben

Edwin

Updated on:

De ondergrondse wereld van de Parijse catacomben

De ondergrondse wereld van de Parijse catacomben is een fascinerend en mysterieus deel van de geschiedenis van Frankrijk. Deze uitgestrekte ondergrondse tunnels, die zich uitstrekken over meer dan 300 kilometer, zijn een doolhof van geschiedenis, cultuur en mysterie. Ze zijn een getuigenis van de complexe relatie tussen de stad en haar doden, en een unieke blik op de geschiedenis van Parijs.

Geschiedenis van de catacomben

De catacomben van Parijs werden oorspronkelijk gecreëerd als een oplossing voor het probleem van overvolle begraafplaatsen in de 18e eeuw. De stad had te maken met een groeiende bevolking en de begraafplaatsen konden de hoeveelheid doden niet meer aan. Dit leidde tot onhygiënische omstandigheden en de verspreiding van ziekten. De oplossing was om de botten van de doden te verplaatsen naar de ondergrondse tunnels van de stad.

Deze tunnels waren oorspronkelijk steengroeven, waaruit de stenen werden gehaald die gebruikt werden voor de bouw van de stad. Toen de begraafplaatsen overvol raakten, werden de tunnels omgevormd tot een enorme ondergrondse begraafplaats. De eerste verplaatsing van botten vond plaats in 1786 en duurde tot 1788. In totaal werden de resten van ongeveer 6 miljoen mensen verplaatst naar de catacomben.

De catacomben vandaag de dag

Vandaag de dag zijn de catacomben van Parijs een populaire toeristische attractie. Bezoekers kunnen een deel van de tunnels bezoeken, waar de botten netjes zijn opgestapeld langs de muren. Het is een macaber, maar fascinerend gezicht. De catacomben zijn ook een populaire bestemming voor urban explorers, die de niet-officiële delen van de catacomben verkennen.

Er zijn echter ook delen van de catacomben die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Deze delen worden bewaakt door de zogenaamde ‘cataphiles’, een groep mensen die de catacomben illegaal betreden en er feesten en bijeenkomsten houden. Het betreden van deze delen van de catacomben is illegaal en kan leiden tot hoge boetes.

De catacomben in de cultuur

De catacomben van Parijs hebben een grote invloed gehad op de cultuur en de literatuur. Ze zijn het onderwerp geweest van talloze boeken, films en documentaires. Ze hebben ook gediend als inspiratie voor verschillende kunstwerken en muziekstukken.

Enkele bekende werken die geïnspireerd zijn door de catacomben zijn onder andere de roman ‘Les Misérables’ van Victor Hugo, de film ‘As Above, So Below’ en de documentaire ‘Into the Inferno’. De catacomben hebben ook gediend als locatie voor verschillende muziekvideo’s en fotoshoots.

Bezoek aan de catacomben

Het bezoeken van de catacomben is een unieke ervaring. Het is een reis door de geschiedenis van Parijs, van de Romeinse tijd tot het heden. Het is ook een confrontatie met de dood en de vergankelijkheid van het leven.

Bezoekers kunnen de catacomben betreden via een klein gebouw in de Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy. De toegangsprijs is ongeveer 14 euro voor volwassenen en 12 euro voor kinderen. Het is aan te raden om van tevoren te reserveren, aangezien de catacomben een populaire attractie zijn en er vaak lange wachtrijen zijn.

De catacomben zijn niet geschikt voor mensen met claustrofobie of mobiliteitsproblemen, aangezien er veel trappen zijn en de tunnels smal en laag kunnen zijn. Het is ook aan te raden om warme kleding en comfortabele schoenen te dragen, aangezien de temperatuur in de catacomben rond de 14 graden Celsius ligt.

Conclusie

De ondergrondse wereld van de Parijse catacomben is een fascinerend deel van de geschiedenis van Frankrijk. Het is een plek waar de dood en het leven samenkomen, waar geschiedenis en cultuur samenkomen. Het is een plek die zowel macaber als fascinerend is, en die een unieke blik biedt op de geschiedenis van Parijs.

Foto van auteur
Gefascineerd door Frankrijk. Van jongs af aan was Edwin betoverd door de schoonheid en de rijke cultuur van Frankrijk. Zijn dromen brachten hem uiteindelijk naar zijn geliefde vakantieland, waar hij nu woont en het land verkent dat zijn hart altijd heeft gestolen. Met een passie die grenzeloos is, schrijft Edwin nu over de charme van Frankrijk, de verrukkelijke gerechten en de prachtige landschappen. Zijn woorden brengen de ziel van dit betoverende land tot leven voor lezers overal ter wereld.