Een bezoek aan de Franse kastelen: Meer dan alleen Versailles

Edwin

Updated on:

Een bezoek aan de Franse kastelen: Meer dan alleen Versailles

Wanneer men denkt aan een bezoek aan de Franse kastelen, is het eerste dat in gedachten komt vaak het majestueuze paleis van Versailles. Hoewel Versailles zonder twijfel een van de meest indrukwekkende kastelen van Frankrijk is, heeft het land nog veel meer te bieden op het gebied van kasteelbezoeken. Van de Loire-vallei tot de Provence, Frankrijk is bezaaid met prachtige kastelen, elk met hun eigen unieke charme en geschiedenis.

De Loire-vallei: De tuin van Frankrijk

De Loire-vallei, ook wel bekend als de ‘Tuin van Frankrijk’, is de thuisbasis van enkele van de meest indrukwekkende kastelen van het land. Deze regio, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is bezaaid met meer dan 300 kastelen, variërend van grote koninklijke paleizen tot kleinere adellijke huizen.

Château de Chambord

Beginnend met het Château de Chambord, een van de meest herkenbare kastelen in de wereld. Dit kasteel is een meesterwerk van de Franse Renaissance-architectuur en staat bekend om zijn kenmerkende Franse renaissance-architectuur, die de traditionele Franse middeleeuwse vormen combineert met klassieke Italiaanse structuren.

Château de Chenonceau

Daarnaast is er het Château de Chenonceau, dat vaak wordt omschreven als het ‘dameskasteel’, omdat het door de eeuwen heen door verschillende invloedrijke vrouwen is ontworpen en beheerd. Het kasteel is gebouwd over de Cher-rivier en is vooral bekend om zijn prachtige tuinen en de indrukwekkende galerij die de rivier overspant.

De Provence: Een regio vol geschiedenis

De Provence, in het zuidoosten van Frankrijk, is een andere regio die rijk is aan kastelen. Veel van deze kastelen hebben een lange en fascinerende geschiedenis, die teruggaat tot de Romeinse tijd.

Château des Baux

Een van de meest indrukwekkende kastelen in deze regio is het Château des Baux, dat op een rotsachtige uitloper ligt met uitzicht op het pittoreske dorpje Les Baux-de-Provence. Hoewel het kasteel nu grotendeels een ruïne is, biedt het nog steeds een fascinerend inzicht in het middeleeuwse leven en biedt het een adembenemend uitzicht op de omliggende landschappen.

Château de Gordes

Daarnaast is er het Château de Gordes, dat hoog boven het gelijknamige dorp uittorent. Dit kasteel, dat dateert uit de 11e eeuw, is een prachtig voorbeeld van Provençaalse architectuur en biedt een prachtig uitzicht op de Luberon-vallei.

De Dordogne: Een regio vol natuurlijke schoonheid

De Dordogne, in het zuidwesten van Frankrijk, is een andere regio die bekend staat om zijn prachtige kastelen. Veel van deze kastelen zijn gebouwd op de toppen van heuvels, met uitzicht op de prachtige rivier de Dordogne en de omliggende bossen en velden.

Château de Beynac

Een van de meest indrukwekkende kastelen in deze regio is het Château de Beynac, dat op een klif hoog boven de rivier de Dordogne ligt. Dit kasteel, dat dateert uit de 12e eeuw, is een van de best bewaarde kastelen in de regio en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende vallei.

Château de Castelnaud

Daarnaast is er het Château de Castelnaud, dat tegenover het Château de Beynac aan de andere kant van de rivier ligt. Dit kasteel, dat ook dateert uit de 12e eeuw, is nu een museum gewijd aan de kunst van de middeleeuwse oorlogsvoering.

Samenvattend, hoewel een bezoek aan het paleis van Versailles zeker een must is voor elke reis naar Frankrijk, zijn er nog veel meer kastelen in het land die de moeite waard zijn om te bezoeken. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur, of gewoon wilt genieten van de prachtige Franse landschappen, er is een kasteel in Frankrijk dat perfect is voor jou.

Foto van auteur
Gefascineerd door Frankrijk. Van jongs af aan was Edwin betoverd door de schoonheid en de rijke cultuur van Frankrijk. Zijn dromen brachten hem uiteindelijk naar zijn geliefde vakantieland, waar hij nu woont en het land verkent dat zijn hart altijd heeft gestolen. Met een passie die grenzeloos is, schrijft Edwin nu over de charme van Frankrijk, de verrukkelijke gerechten en de prachtige landschappen. Zijn woorden brengen de ziel van dit betoverende land tot leven voor lezers overal ter wereld.