Een Frans testament opstellen: Wat je moet weten

Edwin

Updated on:

Een Frans testament opstellen

Als je bezittingen hebt in Frankrijk, zoals een huis of een stuk grond, is het belangrijk om te weten hoe je een Frans testament opstelt. Het opstellen van een testament in Frankrijk kan complex zijn, vooral als je niet bekend bent met de Franse wetgeving. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van het opstellen van een Frans testament bespreken, zodat je een beter inzicht krijgt in wat je moet weten en doen.

Waarom een Frans testament opstellen?

Het opstellen van een testament in Frankrijk is essentieel als je wilt dat je bezittingen na je overlijden volgens jouw wensen worden verdeeld. Zonder een testament worden je bezittingen verdeeld volgens de Franse erfrechtwetgeving, die aanzienlijk kan verschillen van de erfrechtwetgeving in je eigen land. Bovendien kan een testament in Frankrijk helpen om eventuele geschillen tussen erfgenamen te voorkomen en kan het fiscale voordelen bieden.

De Franse erfrechtwetgeving

Voordat je een Frans testament opstelt, is het belangrijk om de basisprincipes van de Franse erfrechtwetgeving te begrijpen. In Frankrijk is de erfrechtwetgeving gebaseerd op het principe van ‘gedwongen erfrecht’. Dit betekent dat een bepaald deel van je bezittingen (de ‘réserve héréditaire’) verplicht moet worden nagelaten aan je kinderen. Als je geen kinderen hebt, gaat deze ‘réserve’ naar je ouders.

De grootte van de ‘réserve héréditaire’ hangt af van het aantal kinderen dat je hebt:

  • Als je één kind hebt, is de ‘réserve’ gelijk aan de helft van je bezittingen.
  • Als je twee kinderen hebt, is de ‘réserve’ gelijk aan twee derde van je bezittingen.
  • Als je drie of meer kinderen hebt, is de ‘réserve’ gelijk aan drie vierde van je bezittingen.

Het resterende deel van je bezittingen (de ‘quotité disponible’) kan vrij worden verdeeld volgens je testament.

Hoe een Frans testament opstellen?

Er zijn verschillende manieren om een testament op te stellen in Frankrijk. De meest voorkomende zijn het ‘testament olographe’ (handgeschreven testament) en het ‘testament authentique’ (notarieel testament).

Testament olographe

Een ‘testament olographe’ is een testament dat volledig met de hand is geschreven, gedateerd en ondertekend. Het hoeft niet te worden opgesteld door een notaris, maar het is aan te raden om het te laten registreren bij een notaris om ervoor te zorgen dat het na je overlijden wordt gevonden.

Testament authentique

Een ‘testament authentique’ is een testament dat wordt opgesteld en ondertekend in het bijzijn van een notaris en twee getuigen of twee notarissen. Dit type testament biedt de meeste juridische zekerheid, maar het is ook het duurste.

Wat te vermelden in een Frans testament?

In een Frans testament moet je duidelijk aangeven wie je erfgenamen zijn en hoe je je bezittingen wilt verdelen. Je kunt ook specifieke instructies geven over je begrafenis of crematie. Het is belangrijk om te weten dat je in Frankrijk geen erfgenaam kunt onterven. Je kunt echter wel bepalen dat bepaalde bezittingen naar bepaalde erfgenamen gaan.

Belastingen op erfenissen in Frankrijk

In Frankrijk zijn erfenissen onderworpen aan een progressieve belasting, die varieert van 5% tot 45% afhankelijk van de waarde van de erfenis en de relatie tussen de overledene en de erfgenaam. Er zijn echter verschillende vrijstellingen en verminderingen beschikbaar, vooral voor echtgenoten en kinderen.

Conclusie

Het opstellen van een Frans testament kan complex zijn, maar het is essentieel als je bezittingen hebt in Frankrijk en wilt dat deze volgens jouw wensen worden verdeeld na je overlijden. Het is altijd aan te raden om juridisch advies in te winnen bij een Franse notaris of advocaat om ervoor te zorgen dat je testament voldoet aan de Franse wetgeving en dat je de fiscale gevolgen van je erfenis volledig begrijpt.

Foto van auteur
Gefascineerd door Frankrijk. Van jongs af aan was Edwin betoverd door de schoonheid en de rijke cultuur van Frankrijk. Zijn dromen brachten hem uiteindelijk naar zijn geliefde vakantieland, waar hij nu woont en het land verkent dat zijn hart altijd heeft gestolen. Met een passie die grenzeloos is, schrijft Edwin nu over de charme van Frankrijk, de verrukkelijke gerechten en de prachtige landschappen. Zijn woorden brengen de ziel van dit betoverende land tot leven voor lezers overal ter wereld.