Een Franse tuin aanleggen: De beste planten en ontwerptips

Edwin

Updated on:

Een Franse tuin aanleggen De beste planten en ontwerptips

Een Franse tuin aanleggen: De beste planten en ontwerptips is een onderwerp dat veel tuinliefhebbers interesseert. De Franse tuin, ook wel bekend als de ‘jardin à la française’, is een tuinstijl die symmetrie, orde en elegantie hoog in het vaandel heeft staan. Het is een stijl die teruggaat tot de 17e eeuw, toen het werd geïntroduceerd door André Le Nôtre, de tuinarchitect van Lodewijk XIV. In dit artikel geven we je tips en adviezen over hoe je een Franse tuin kunt aanleggen, welke planten het beste zijn voor deze tuinstijl en hoe je het ontwerp kunt aanpakken.

Wat is een Franse tuin?

Een Franse tuin is een tuin die gekenmerkt wordt door zijn symmetrie en orde. Het is een tuin waarin alles op zijn plaats is en waarin niets aan het toeval wordt overgelaten. De Franse tuin is een tuin van contrasten, waarin de natuur wordt getemd en geordend volgens de regels van de kunst. Het is een tuin waarin de mens de natuur naar zijn hand zet en waarin de natuur zich onderwerpt aan de wil van de mens.

De kenmerken van een Franse tuin

Er zijn verschillende kenmerken die een Franse tuin onderscheiden van andere tuinstijlen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Symmetrie: Dit is misschien wel het belangrijkste kenmerk van een Franse tuin. Alles in de tuin is symmetrisch, van de indeling van de bloembedden tot de plaatsing van de bomen en struiken.
 • Orde: In een Franse tuin is alles geordend en op zijn plaats. Er is geen plaats voor wildgroei of chaos. Alles heeft zijn eigen plek en alles is zorgvuldig gepland en georganiseerd.
 • Contrast: Een Franse tuin is een tuin van contrasten. De strakke lijnen van de bloembedden en de paden contrasteren met de weelderige groei van de planten en bloemen. De harde materialen van de terrassen en de bestrating contrasteren met de zachte texturen van het gras en de planten.
 • Water: Water speelt een belangrijke rol in een Franse tuin. Vaak is er een centrale waterpartij, zoals een fontein of een vijver, die het middelpunt van de tuin vormt.

De beste planten voor een Franse tuin

Als je een Franse tuin wilt aanleggen, zijn er bepaalde planten die je zeker moet overwegen. Hier zijn enkele van de beste planten voor een Franse tuin:

 • Buxus: Deze plant is een klassieker in de Franse tuin. Het is een plant die gemakkelijk in vorm kan worden gesnoeid en die het hele jaar door groen blijft. Buxus is ideaal voor het creëren van strakke lijnen en geometrische vormen.
 • Lavendel: Lavendel is een andere plant die vaak wordt geassocieerd met de Franse tuin. Het is een plant die goed gedijt in het Franse klimaat en die een heerlijke geur verspreidt. Bovendien trekt lavendel bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit van de tuin.
 • Rozemarijn: Rozemarijn is een plant die zowel voor zijn culinaire als zijn decoratieve eigenschappen wordt gewaardeerd. Het is een plant die goed gedijt in de volle zon en die weinig onderhoud vereist.
 • Rozen: Geen Franse tuin is compleet zonder rozen. Rozen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en vormen, en ze kunnen worden gebruikt om kleur en geur aan de tuin toe te voegen.

Ontwerptips voor een Franse tuin

Als je een Franse tuin wilt aanleggen, zijn er enkele ontwerptips die je in gedachten moet houden:

 • Plan vooruit: Een Franse tuin is een tuin waarin alles zorgvuldig is gepland en georganiseerd. Voordat je begint met het aanleggen van de tuin, moet je een duidelijk plan hebben van wat je wilt bereiken.
 • Gebruik symmetrie: Symmetrie is een belangrijk kenmerk van een Franse tuin. Probeer bij het ontwerpen van de tuin symmetrische patronen en vormen te gebruiken.
 • Maak gebruik van contrasten: Een Franse tuin is een tuin van contrasten. Probeer bij het ontwerpen van de tuin contrasten te creëren tussen harde en zachte materialen, tussen strakke lijnen en weelderige groei, en tussen verschillende kleuren en texturen.
 • Voeg een waterpartij toe: Water is een belangrijk element in een Franse tuin. Overweeg om een fontein, een vijver of een ander soort waterpartij toe te voegen aan de tuin.

Met deze tips en adviezen kun je een prachtige Franse tuin aanleggen. Het is een project dat tijd en inspanning vereist, maar het resultaat is een tuin die elegantie, schoonheid en rust uitstraalt. Succes met het aanleggen van je Franse tuin!

Foto van auteur
Gefascineerd door Frankrijk. Van jongs af aan was Edwin betoverd door de schoonheid en de rijke cultuur van Frankrijk. Zijn dromen brachten hem uiteindelijk naar zijn geliefde vakantieland, waar hij nu woont en het land verkent dat zijn hart altijd heeft gestolen. Met een passie die grenzeloos is, schrijft Edwin nu over de charme van Frankrijk, de verrukkelijke gerechten en de prachtige landschappen. Zijn woorden brengen de ziel van dit betoverende land tot leven voor lezers overal ter wereld.