Franse feestdagen en festivals: Een jaarlijkse gids

Edwin

Updated on:

Frankrijk, het land van de wijn, kaas en de Eiffeltoren, is ook bekend om zijn rijke culturele erfgoed en tradities. Een van de manieren waarop deze tradities tot uiting komen, is door middel van de vele Franse feestdagen en festivals die het hele jaar door plaatsvinden. Deze evenementen bieden een unieke kans om de Franse cultuur van dichtbij te ervaren. In deze gids nemen we je mee op een reis door het jaar, waarbij we de belangrijkste Franse feestdagen en festivals belichten.

Januari: La Fête des Rois

Op 6 januari vieren de Fransen La Fête des Rois, ook wel bekend als Driekoningen. Dit feest markeert het bezoek van de drie wijzen aan het kindje Jezus. Een belangrijk onderdeel van deze viering is de ‘galette des rois’, een speciale taart waarin een klein porseleinen figuurtje is verborgen. Degene die het stuk taart met het figuurtje krijgt, wordt gekroond tot ‘koning’ of ‘koningin’ voor de dag.

Februari: Carnaval de Nice

Februari is de maand van het Carnaval de Nice, een van de grootste carnavalsfestivals ter wereld. Dit twee weken durende evenement trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers en is beroemd om zijn kleurrijke parades, gigantische praalwagens en uitbundige feesten.

April: Paasvieringen

Net als in veel andere landen, is Pasen een belangrijke feestdag in Frankrijk. Naast de religieuze vieringen, zijn er ook veel culturele en culinaire tradities verbonden aan Pasen. Zo is het gebruikelijk om paaseieren te zoeken en om lamsvlees te eten tijdens het paasdiner.

Mei: Fête du Travail

Op 1 mei vieren de Fransen de Fête du Travail, oftewel de Dag van de Arbeid. Op deze dag zijn de meeste winkels en bedrijven gesloten en vinden er overal in het land demonstraties en parades plaats. Een andere traditie op 1 mei is het geven van lelietjes-van-dalen aan vrienden en familie als teken van geluk.

Juni: Fête de la Musique

Op 21 juni vindt de Fête de la Musique plaats, een landelijk muziekfestival om de zomer te verwelkomen. Op deze dag worden er overal in het land gratis concerten georganiseerd, variërend van klassieke muziek tot rock en pop. Het is een geweldige manier om nieuwe muziek te ontdekken en om de Franse muziekcultuur te ervaren.

Juli: Quatorze Juillet

14 juli, ook bekend als Bastille Day, is de Franse nationale feestdag. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille in 1789 herdacht, een belangrijke gebeurtenis in de Franse Revolutie. De vieringen omvatten vuurwerk, militaire parades en feesten in het hele land.

Augustus: Fête de l’Assomption

Op 15 augustus vieren de Fransen de Fête de l’Assomption, oftewel Maria-Tenhemelopneming. Dit is een belangrijke katholieke feestdag, waarop de opneming van Maria in de hemel wordt gevierd. In veel steden en dorpen worden processies gehouden en in sommige regio’s worden er ook vuurwerkshows georganiseerd.

Oktober: Fête de la Toussaint

Op 1 november vieren de Fransen de Fête de la Toussaint, oftewel Allerheiligen. Op deze dag worden de heiligen herdacht en bezoeken veel mensen de begraafplaats om hun overleden dierbaren te eren. Het is een dag van bezinning en herdenking.

December: Kerstvieringen

December is de maand van de kerstvieringen in Frankrijk. Van de prachtig versierde straten en winkels, tot de kerstmarkten en de speciale kerstmaaltijden, Kerstmis is een magische tijd om in Frankrijk te zijn.

Deze gids geeft een overzicht van enkele van de belangrijkste Franse feestdagen en festivals, maar er zijn er nog veel meer te ontdekken. Elk deel van Frankrijk heeft zijn eigen unieke vieringen en tradities, dus waar je ook bent, er is altijd wel iets te vieren!

Foto van auteur
Gefascineerd door Frankrijk. Van jongs af aan was Edwin betoverd door de schoonheid en de rijke cultuur van Frankrijk. Zijn dromen brachten hem uiteindelijk naar zijn geliefde vakantieland, waar hij nu woont en het land verkent dat zijn hart altijd heeft gestolen. Met een passie die grenzeloos is, schrijft Edwin nu over de charme van Frankrijk, de verrukkelijke gerechten en de prachtige landschappen. Zijn woorden brengen de ziel van dit betoverende land tot leven voor lezers overal ter wereld.