Wandelen in Frankrijk: De beste routes en tips

Edwin

Updated on:

Frankrijk, een land dat bekend staat om zijn rijke cultuur, heerlijke keuken en prachtige landschappen, is een paradijs voor wandelaars. Wandelen in Frankrijk: De beste routes en tips is een onderwerp dat veel mensen interesseert, en terecht. Of je nu een ervaren wandelaar bent of net begint, er is voor ieder wat wils. Van de glooiende heuvels van de Provence tot de ruige bergen van de Alpen, de diversiteit van het Franse landschap biedt eindeloze mogelijkheden voor avontuur.

Waarom wandelen in Frankrijk?

Wandelen is een geweldige manier om de schoonheid van Frankrijk te ontdekken. Het stelt je in staat om op je eigen tempo te reizen, de tijd te nemen om de omgeving in je op te nemen en plaatsen te bezoeken die buiten de gebaande paden liggen. Bovendien is wandelen een uitstekende vorm van lichaamsbeweging, die zowel lichamelijke als geestelijke voordelen biedt.

De beste wandelroutes in Frankrijk

Er zijn talloze wandelroutes in Frankrijk, variërend in lengte, moeilijkheidsgraad en landschap. Hier zijn enkele van de beste:

1. De Tour du Mont Blanc

De Tour du Mont Blanc is een van de meest populaire langeafstandswandelroutes in Europa. De route loopt door Frankrijk, Italië en Zwitserland en biedt een adembenemend uitzicht op de Alpen. De volledige route is ongeveer 170 kilometer lang en duurt meestal 10 tot 12 dagen om te voltooien.

2. De GR20 in Corsica

De GR20 is een uitdagende maar lonende route die dwars door het bergachtige hart van Corsica loopt. De route is ongeveer 180 kilometer lang en duurt meestal 15 dagen om te voltooien. Onderweg kom je langs kristalheldere meren, ruige bergtoppen en prachtige bossen.

3. De Camino de Santiago

De Camino de Santiago, ook bekend als de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, is een netwerk van wandelroutes die door heel Europa lopen. Een van de meest populaire routes begint in het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port en loopt helemaal naar het Spaanse Santiago de Compostela. De route is ongeveer 800 kilometer lang en duurt meestal 30 tot 35 dagen om te voltooien.

4. De Stevenson Trail

De Stevenson Trail, ook bekend als de GR70, is een wandelroute in het zuiden van Frankrijk die in de voetsporen treedt van de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson. De route is ongeveer 250 kilometer lang en duurt meestal 12 dagen om te voltooien. Onderweg kom je langs pittoreske dorpjes, vulkanische landschappen en prachtige bossen.

Tips voor wandelen in Frankrijk

Of je nu een ervaren wandelaar bent of net begint, hier zijn enkele tips om je wandelavontuur in Frankrijk zo aangenaam mogelijk te maken:

1. Plan je route van tevoren

Hoewel spontaniteit deel kan uitmaken van het plezier van wandelen, is het belangrijk om je route van tevoren te plannen. Dit omvat het controleren van de weersvoorspelling, het kennen van de lengte en moeilijkheidsgraad van de route en het zorgen voor voldoende tijd om de wandeling te voltooien.

2. Draag geschikte kleding en schoenen

Comfortabele, waterdichte wandelschoenen zijn een must. Het is ook belangrijk om kleding te dragen die geschikt is voor het weer en de omstandigheden. Dit kan betekenen dat je laagjes draagt die je kunt aan- en uittrekken naargelang de temperatuur verandert.

3. Blijf gehydrateerd en neem snacks mee

Wandelen kan inspannend zijn, dus het is belangrijk om voldoende water mee te nemen en regelmatig te drinken. Het is ook een goed idee om snacks mee te nemen voor energie, zoals noten, fruit of energierepen.

4. Respecteer de natuur

Wanneer je in de natuur wandelt, is het belangrijk om respect te tonen voor de omgeving. Dit betekent dat je geen afval achterlaat, op de paden blijft en de flora en fauna niet verstoort.

Conclusie

Wandelen in Frankrijk biedt een onvergetelijke ervaring, of je nu op zoek bent naar een uitdagende bergtocht of een ontspannen wandeling door het platteland. Met een beetje planning en de juiste uitrusting, ben je klaar om de schoonheid en diversiteit van het Franse landschap te ontdekken. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op avontuur!

Foto van auteur
Gefascineerd door Frankrijk. Van jongs af aan was Edwin betoverd door de schoonheid en de rijke cultuur van Frankrijk. Zijn dromen brachten hem uiteindelijk naar zijn geliefde vakantieland, waar hij nu woont en het land verkent dat zijn hart altijd heeft gestolen. Met een passie die grenzeloos is, schrijft Edwin nu over de charme van Frankrijk, de verrukkelijke gerechten en de prachtige landschappen. Zijn woorden brengen de ziel van dit betoverende land tot leven voor lezers overal ter wereld.