Franse bedrijfsbelastingen: Wat ondernemers moeten weten

Edwin

Updated on:

Franse bedrijfsbelastingen: Wat ondernemers moeten weten

Als je overweegt om een bedrijf te starten in Frankrijk, of als je al een bedrijf hebt en overweegt om uit te breiden naar dit land, is het belangrijk om te begrijpen hoe de Franse bedrijfsbelastingen werken. In dit artikel zullen we de basisprincipes van de Franse bedrijfsbelastingen bespreken, wat ondernemers moeten weten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de Franse belastingwetgeving.

Overzicht van de Franse bedrijfsbelastingen

Frankrijk heeft een complex belastingstelsel met verschillende soorten belastingen die van toepassing kunnen zijn op bedrijven. Deze omvatten onder andere de vennootschapsbelasting, de omzetbelasting (TVA), de lokale economische bijdrage (CET), de sociale bijdragen en de belasting op de toegevoegde waarde (TVA).

Vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting, ook bekend als de Impôt sur les Sociétés (IS), is de belasting die bedrijven in Frankrijk betalen op hun winst. Het tarief van de vennootschapsbelasting is progressief en varieert afhankelijk van de winst van het bedrijf. Voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) met een omzet van minder dan €7,63 miljoen, is het tarief 15% voor de eerste €38.120 van de winst en 28% voor de rest. Voor grotere bedrijven is het tarief 28% voor de eerste €500.000 van de winst en 33,33% voor de rest.

Omzetbelasting (TVA)

De TVA, of belasting over de toegevoegde waarde, is een belasting die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten. Het standaardtarief is 20%, maar er zijn ook verlaagde tarieven van 10%, 5,5% en 2,1% voor bepaalde soorten goederen en diensten. Bedrijven die in Frankrijk zijn geregistreerd, moeten de TVA in rekening brengen aan hun klanten en deze aan de Franse belastingdienst betalen.

Lokale economische bijdrage (CET)

De CET is een lokale belasting die wordt geheven op bedrijven die in Frankrijk zijn gevestigd. Het bestaat uit twee delen: de bedrijfswaardebelasting (CFE) en de bijdrage op de toegevoegde waarde van bedrijven (CVAE). De CFE is gebaseerd op de waarde van de onroerende goederen die door het bedrijf worden gebruikt, terwijl de CVAE is gebaseerd op de toegevoegde waarde die door het bedrijf wordt gecreëerd.

Sociale bijdragen

Naast de bovengenoemde belastingen, moeten bedrijven in Frankrijk ook sociale bijdragen betalen. Deze bijdragen worden gebruikt om de sociale zekerheid in Frankrijk te financieren, waaronder gezondheidszorg, pensioenen en werkloosheidsuitkeringen. De exacte bedragen variëren, maar over het algemeen kunnen bedrijven verwachten dat ze ongeveer 45% van hun brutoloonkosten aan sociale bijdragen zullen betalen.

Belastingaangifte en betaling

Bedrijven in Frankrijk zijn verplicht om jaarlijks een belastingaangifte in te dienen bij de Franse belastingdienst. De aangifte moet informatie bevatten over de inkomsten en uitgaven van het bedrijf, evenals over eventuele belastingen die het bedrijf heeft betaald. De belasting moet worden betaald in termijnen, meestal in april, juni en november.

Conclusie

De Franse bedrijfsbelastingen kunnen complex zijn, maar met een goed begrip van de basisprincipes kunnen ondernemers ervoor zorgen dat ze voldoen aan de Franse belastingwetgeving. Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een belastingadviseur of accountant die bekend is met de Franse belastingwetgeving om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet en om eventuele belastingvoordelen te maximaliseren.

Foto van auteur
Gefascineerd door Frankrijk. Van jongs af aan was Edwin betoverd door de schoonheid en de rijke cultuur van Frankrijk. Zijn dromen brachten hem uiteindelijk naar zijn geliefde vakantieland, waar hij nu woont en het land verkent dat zijn hart altijd heeft gestolen. Met een passie die grenzeloos is, schrijft Edwin nu over de charme van Frankrijk, de verrukkelijke gerechten en de prachtige landschappen. Zijn woorden brengen de ziel van dit betoverende land tot leven voor lezers overal ter wereld.