Het beste van Marseille: Van oude haven tot Calanques

Edwin

Updated on:

Het beste van Marseille: Van oude haven tot Calanques

Het beste van Marseille: Van oude haven tot Calanques, is een reis die je meeneemt door de rijke geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid van deze fascinerende Franse stad. Marseille, gelegen aan de Middellandse Zee, is de oudste stad van Frankrijk en de tweede grootste na Parijs. Het is een stad vol contrasten, waar oude en nieuwe culturen samenkomen, en waar de zee en de bergen elkaar ontmoeten. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis door Marseille, van de oude haven tot de adembenemende Calanques.

De Oude Haven van Marseille

Onze reis begint in de Oude Haven van Marseille, of Vieux-Port in het Frans. Dit is het historische en culturele hart van de stad. De haven is al meer dan 2600 jaar in gebruik en is altijd het bruisende centrum van Marseille geweest. Hier vind je een mix van oude vissersboten en moderne jachten, omringd door historische gebouwen en levendige terrassen.

De Oude Haven is ook de thuisbasis van enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Marseille. Een daarvan is de Notre-Dame de la Garde, een basiliek die hoog boven de stad uittorent en een prachtig uitzicht biedt over de haven en de rest van Marseille. Een andere is het MuCEM (Museum van Europese en Mediterrane Beschavingen), een modern museum dat gewijd is aan de geschiedenis en cultuur van de Middellandse Zee.

Le Panier: De Oude Stad

Net boven de Oude Haven ligt Le Panier, de oude stad van Marseille. Dit is het oudste deel van de stad, waar je kunt wandelen door smalle, kronkelende straatjes, langs kleurrijke huizen en schilderachtige pleintjes. Le Panier is een levendige en multiculturele wijk, met een mix van Franse, Noord-Afrikaanse en Mediterrane invloeden.

Enkele hoogtepunten van Le Panier zijn de Vieille Charité, een voormalig armenhuis dat nu een cultureel centrum is, en de Cathédrale de la Major, een indrukwekkende kathedraal die uitkijkt over de zee. Ook vind je hier tal van kleine winkeltjes, cafés en restaurants, waar je kunt genieten van de lokale keuken en de beroemde pastis, een anijslikeur die typisch is voor Marseille.

La Canebière

Vanuit Le Panier kom je op La Canebière, de belangrijkste straat van Marseille. Deze brede boulevard loopt van de Oude Haven naar de kerk van de Réformés en is bezaaid met winkels, restaurants en historische gebouwen. La Canebière was ooit de plek waar de rijke handelaren van Marseille woonden en is nog steeds een van de meest levendige delen van de stad.

De Calanques van Marseille

Na de drukte van de stad is het tijd om de natuur in te gaan. Ten zuiden van Marseille vind je de Calanques, een reeks van steile, kalkstenen inhammen die zich uitstrekken langs de kust. Dit is een van de mooiste en meest unieke landschappen van Frankrijk, waar de bergen recht in de turquoise zee vallen.

De Calanques zijn een paradijs voor wandelaars, klimmers en natuurliefhebbers. Er zijn tal van wandelpaden die je langs de kliffen, door de bossen en naar verborgen stranden en baaien leiden. Je kunt ook een boottocht maken om de Calanques vanaf de zee te bewonderen.

Enkele van de meest bekende Calanques zijn Calanque de Sormiou, Calanque de Morgiou en Calanque d’En-Vau. Elk van hen heeft zijn eigen charme en schoonheid, maar ze bieden allemaal adembenemende uitzichten en een gevoel van rust en vrede dat je nergens anders vindt.

Conclusie

Het beste van Marseille: Van oude haven tot Calanques, is een reis die je meeneemt door de rijke geschiedenis en cultuur van deze fascinerende stad, en je laat kennismaken met enkele van de mooiste natuurlijke landschappen van Frankrijk. Of je nu een geschiedenisliefhebber, een foodie, een natuurliefhebber of gewoon een nieuwsgierige reiziger bent, Marseille heeft voor ieder wat wils.

Foto van auteur
Gefascineerd door Frankrijk. Van jongs af aan was Edwin betoverd door de schoonheid en de rijke cultuur van Frankrijk. Zijn dromen brachten hem uiteindelijk naar zijn geliefde vakantieland, waar hij nu woont en het land verkent dat zijn hart altijd heeft gestolen. Met een passie die grenzeloos is, schrijft Edwin nu over de charme van Frankrijk, de verrukkelijke gerechten en de prachtige landschappen. Zijn woorden brengen de ziel van dit betoverende land tot leven voor lezers overal ter wereld.